OYUN TERAPİSİ NEDİR ?
Oyun terapisi aldırmak istiyorum, acaba neler yapılıyor, hangi oyunlar oynatılıyor, uygulanan oyunlar çocuğumun hangi alanda gelişimini destekleyecek, kaç yaşına kadar oyun terapisi alınabilir… vs. bunlarla ilişkili sorularda kafa karışıklığına sahipseniz, bu yazıda aradığınız cevaplara ulaşabilirsiniz.
1.OYUN TERAPİSİ
Ruhsal sorunlar, davranışsal problemler nasıl ki yetişkin bireylerde hayatlarının herhangi bir alanında yaşanıyorsa bu durum çocuklar için de geçerlidir. Genelde yetişkin birey sorunun kaynağını anlamak için bireysel terapiye başlar ve çözümlemeye çalışır. Ancak çocuklarda bu durum biraz daha farklıdır.
Çocuğun kendini ifade etmesi sınırlı ya da kısıtlı olduğunda oyun terapisi ile kaygılandığı ancak ifade etmede zorlandığı sorunları dışavurmaktadır.
Bu alanda gerekli eğitimleri almış uzman kişilerle, oyunlar ve oyuncaklar yardımı ile duygularını dışavurmaktadır.
Oyun terapisinde çocuk iç dünyasında ne yaşıyorsa bunun dışa vurumu amaçlanır. Öfke, kaygı, saldırganlık, kardeş kıskançlığı, üzüntü, ebeveyn boşanmalarından kaynaklı diğer kaotik tüm duygularının terapistin yapılandırmış veya yapılandırılmamış oyun seçenekleri ile yansıtmasıdır. Bu iç dünyasının dışa yansıtılma süreci ile çocuk duygularını yaşama alanı ve ortamı buluyor. Uzman ile çocuğun görüşmeleri belli plan dahilinde devam ettikçe iyileşmeye doğru giden bir süreç gerçekleşiyor.
2.OYUN TERAPİSTİNİN ROLÜ
Çocukla kurulan ya da kurulacak olan ilişkide terapistin sahip olması gereken bazı özellikler vardır.
- Terapist çocuğu koşulsuz kabul etmelidir.
- Onun gelişimi için gerekli alanı yaratmalıdır.
- Çocuğun kendisine güvenmesini sağlamalıdır.
- Çocuğun korkmadan, kendi ile olan bağı kurmalı ve kuvvetlendirmelidir.
- Çocuklarla iletişim kurmayı seven biri olmalıdır.
Terapist ve çocuk arasında kurulan terapötik ilişki iyileşme, gelişme sürecini doğrudan etkiler. Aksi durumlarda gerekli özellikler ve ortam sağlanamaz ise çocuk güven ilişkisi kurmaz, oyunları oynamaz, yönergelere uymaz ve iyileşmede gerçekleşmez.
3.OYUN TERAPİSİNE NE ZAMAN BAŞVURULUR ?
Çocuğun yaşadığı depresyon, anne-baba kaybı, ebeveyn boşanma durumlarında, saldırgan davranışlar sergilendiğinde, kardeş kıskançlığında, taciz ve istismar durumlarında, alt ıslatma, kaka kaçırma durumlarında, okul ve akran uyum sorunlarında, özgüven eksikliğinde, uyku-yeme problemleri başta olmak üzere diğer tüm sorunlarda, 2-12 yaş arasındaki tüm çocuklar için oyun terapisi desteği alınabilir.
4.OYUN TERAPİSİNİN DİĞER OYUNLARDAN FARKI NEDİR ? NEDEN ETKİLİDİR ?
Psikoloji tarihine bakıldığında oyunların terapi olarak kullanılmasının tarihsel kökeni 1900’lü yıllara dayanmaktadır. Oyunların insanlık ve tedavideki ilişkisi eskilere dayanmaktadır. Normal şartlarda çocuklar hiçbir koşula bağlanmadan, otomatik, isteyerek ve gönüllü bir şekilde oyun oynar ya da oyunlara katılırlar. Oyun terapisinde de gönüllülük esastır. Oyun terapisi, Çocuk ile uzmanın ilişkisi, oyun ortamının ve oyuncakların koşullara uygun olması ile gerçekleşen bir eylemdir. Ancak normal gündelik oyundan farklı bulunmaktadır;
- Farklı duygulara hitap eden oyuncak çeşitliliğinin olması
- Çocuk oyun oynamaya başlamadan bazı oyun odası kurallarının anlatılması (Bu çocuktaki sınır ve sorumluluk bilincini geliştirir.)
- Uzmanın çocuğun oynadığı oyuncakları, eğitimlerini tamamlamış bir terapist gözüyle yorumlaması
- Çocuğun oyunda belirsizce gösterdiği sembollerin anlamını sorması
- Çocuğu sorularıyla sıkmadan ara ara yerinde diyaloglar ile istediği cevaplara ulaşması ve bunları yorumlaması
- Çocuğun sözel ifadelerini, çocuk açısından ne anlama geldiğini sorgulaması
Bu çerçeveler, oyun oynayan çocuğun iç dünyasına uzmanca yaklaşılması ve anlamlandırılması için gereklidir.
5.OYUN TERAPİSİNİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Pek çok araştırmada da gösterilmiştir ki oyun terapisi sayesinde duyguların dışavurumunun iyileştiren etkilere sahip olmuştur. Normalde insan ruh sağlığında aşırı baskı, kısıtlanmışlık, duyguları yaşayamamak, ifade edememek, kabul görülmemek, değer görülmemek kişiyi stere ve kaygılı bir duygu durumuna koymaktadır. Bu durum çocuklar içinde geçerlidir. Fakat pek çok yetişkin sözel ve davranışsal eylemlerle sorunlarını çözebiliyorken bu durum maalesef çocukların dünyasında böyle olmamaktadır. Çünkü, belli bir zihinsel ve fiziksel olgunluğa ulaşana kadar ebeveynleri tarafından korunması, ihtiyaçlarının karşılanması ve kendilerine alan açılması gereken bir yaş aralığını kapsamaktadır çocukluk. Bu yüzden oyun terapilerinde yok sayılan, ebeveynlerin farkında olmadığı pek çok sorun oyun terapisinde açığa çıkmakta ve çözülmektedir.
Bir yanıt yazın