KADINLARIN İLİŞKİDE YAPTIĞI 10 HATA

KADINLARIN İLİŞKİDE YAPTIĞI 10 HATA

Kadınların İlişkide Hatası Nedir?

Hem kadın hem de erkekler açısından farklı sebeplerle romantik ilişki yürütmek pek de kolay sayılmıyor. Her iki tarafında ilişkide yaptığı hatalar, yanlışlar vardır.  Kadınların ilişkide beklentileri farklı olduğu için farklı hatalar yapar. Benzer durum erkekler için de geçerlidir. Her iki tarafında ilişkide ihtiyaçları farklı olduğundan farklı yanlışlar yaparlar. Ancak bu yazınında konusu olan “kadınların ilişkide hataları” ele alınacaktır.

peki ilişki yürütmek neden zorlaştı, eskiden kolay mıydı? İçinde bulunduğumuz dönemi  farklı kılan nedenler nelerdir? Bunlara sırasıyla bakalım.

 “Günümüzde sağlıklı ilişki yürütmek neredeyse imkânsız oldu. İlişkilerde hataları tolere edemiyorum. Artık kime güveneceğimi bilmiyorum. Asla beni anlayan birini bulamayacağım. Ben galiba ilişki yürütemiyorum…” söylemlerini sizler de benim kadar duymuş veya bizzat bu cümlelere benzer söylemlerde bulunmuş olabilirsiniz.

Bazen bu söylemlerin yönü karşı tarafı suçlamaya yönelik olabiliyor. Bazen de kendinizi suçlama ve değersizleştirmeye dönük olabiliyor. Sadece eleştirip yakınmanın kimseye bir faydası olmuyor. Bu yüzden ilişki dinamiklerinize bakıp analiz etmeniz gerekiyor. Böylece ilişkide hata oranını en aza düşürebilirsiniz.

Kendi ilişki dinamiklerimize bakmadan karşı tarafı suçlamak, sorumluluktan kaçınmak sıklıkla yapılan hatalardan biridir. Belki de yeni bir ilişkiye başlamadan önce şimdiye kadar ilişkilerinizde yaptığınız hataları düşünüp analiz etmenizin zamanı gelmiştir.

Bu yazıda özellikle kadınların sıklıkla içine düştüğü ve yaptığı 10 hatadan bahsedeceğim. Erkeklerin yaptığı hatalar ise bir sonraki yazımda yer vereceğim.

Öncelikle, Biriyle iletişime geçerken veya bir ilişki yaşarken bunun nasıl olduğuna dair ilişki kalıplarımız vardır. İlk ilişki kalıp ve tarzını doğup büyüdüğümüz aileden alıyoruz. Daha doğrusu kopyalıyoruz. Ancak zamanla sosyal çevre maruziyeti arttıkça ilişki kalıplarımızı da genişletip farklılaştırıyoruz.

İlişki kurduğunuz kişi anne ve babanız ise farklı davranırsınız. İş arkadaşınız ise farklı, eşiniz ise daha farklı tarzlarla yaklaşırsınız. Çünkü; Her biri için farklı personalar takıyoruz. Şimdi ise kadınlar açısından bu durumun nasıl olduğuna ve personalarına bakalım.

Aşağıda 10 maddede kadınların sıklıkla romantik ilişkilerinde yaptıkları hatalar yer almaktadır. Sizlerde eş ya da partnerinize farkında olmadan bu şekilde davranıyor olabilir misiniz? İLİŞKİDE BU HATALARI YAPIYOR MUSUNUZ?

  1. Anne Rolünü üstlenmek: En sık karşılaşılan ilişki hatalarının başında gelmektedir. Kadınlar, partnerinin annesiymiş gibi davranıp onun ihtiyaçlarının ön planda tutmaya çalışır. Kadınlar bu hatayı yaptıklarında kendini ihmal ediyor. Ayrıca  partner rolünde kayba neden olabiliyor. Şöyle düşünün; çocuğunuz gibi bakmaya ve yaklaşmaya çalıştığınız erkeği çekici olarak görür müsünüz? ona dönük olan cazibe zamanla kaybolur.
  2. Fedakârlık Yapmak: Çiftler, ortak bir yaşama niyet ettiğinde belli konularda ölçülü olma şartı ile  karşılıklı fedakârlık yapabilirler. Ancak buradaki durum aşırı fedakârlık şemasının getirdiği sorunlardır. Kadın ilişkideki önceliğinin partnerinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak olduğunu düşünebiliyor. Kendi istek ve ihtiyaçları yokmuşçasına benliğinden ödünler verebiliyor. Bu durum kadınlarda, zamanla benliğin silikleşmesine ve ego dediğimiz mekanizmanın zarar görmesine neden olur.
  3.  Partnerlerine yeteri kadar ilgi göstermemek: Özellikle bu durum bir çocuk sahibi olduktan sonra sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlar sadece anne rolüne sıkıca sarılıyor. Eşi ile olan duygusal ve fiziksel yakınlığı ihmal edebiliyor. Anne rolü, eş rolü, arkadaş rolü her birimiz için önemlidir. Ancak bunlar arasında bir denge kurmamız da sağlıklı gerekiyor.
  4. Aşırı kıskançlık ve Güvensizlik: Kişinin öz saygısı düşük olduğunda ve ilişkide bir sorun ortaya çıktığında kıskançlık krizleri kendini gösteren bir diğer hatadır. Bu maddenin ortaya çıkışını önlemek için özgüven gelişiminin sağlanması gerekiyor. Birey olmanın bilincinin tekrar hatırlanması gerekiyor. Sağlıklı ilişki yürütmek için dikkat edilmesi gereken hatalardan biridir.
  5. İletişim Sorunları: Duygu ve düşüncelerini ifade etmedeki yanlışlıklar her iki taraf içinde söz konusudur. Bir olayla ilgili partnerini suçlamadan ne hissettiğini söyleyebilmek, yanlış anlaşılmaları da en aza indirecektir. Bir sorunu çözmek ve konuşmaya başlamak için tartışmayı nasıl yürüteceğinizi bilmiyorsanız  “Tartışma Adımları” adlı yazımda detayları bulabilirsiniz.
  6. Karşı Tarafı Değiştirmeye Çalışmak: Her birimiz hayata geldiğimiz andan ölüme değin çok farklı gelişim süreçlerinden geçiyoruz. Farklı ortam ve farklı yaşam kalıpları ekseninde düşünce yapılarımız da farklılaşıyor. Bu yüzden biriyle bir romantik ilişkiye başlarken, onun da tıpkı sizin gibi derin bir yaşanmışlığının olduğunu bilmelisiniz. O haliyle kabul etmelisiniz. “benim gibi olsun, benim istediğim gibi davransın” demeniz nafile. Çünkü bu mümkün olmayacaktır. Elbette ki bazı olumsuz yönler değişebilir ancak tamamen farklı bir kişiliğe uygun davranmasını beklemek ilişkide ki hatalardan biridir.
  7. Bağımlı Olmak: Şu ayrımı net bilmelisiniz. Siz birliktesiniz ancak bir değilsiniz. Partnere bağımlı olma, toksikleşen bir ilişkide sağlıklı dinamiklerden bahsetmek mümkün değildir. Beraber olma halinde yapabilecekleriniz olduğu gibi bireysel anlamda da yapmak isteyeceğiniz etkinlikler olabilir. Tek başına zaman geçirmek, bireyselleşmek “ilişkide yalnız olmak” değildir. Bireyselleşmeye yönelik bakış açınızı değiştirmeniz sağlığınıza olacaktır.
  8. Eski ilişkileri Gündeme Taşımak: Kıskançlık duygusunu yoğun yaşayan kişiler, partnerlerin eski ilişki yaşadığı kişilerle kendini kıyaslayarak  sürekli bu konuları gündeme getirir. Bu durumda tartışmalar ve  gerginlikler sürekli sürmeye devam eder. Bu tarz konular bağlılığın oluşmasını engelleyen ilişki hatalarıdır. Şu an sizinle bir ilişki yaşamayı tercih ettiği için sizin de var olan ilişkiye odaklanmanız en sağlıklı olandır. Unutmayın ki sizinde başka ilişkileriniz oldu karşılıklı sürekli eski ilişkileri konuşmak kavgalara sebebiyet verecektir. Eski deneyim ve acıları hatırlatmanın kimseye bir faydayı olmayacaktır.
  9. Partner Üzerinden Baskı Kurmak: Partneri sürekli yönlendirmeye çalışmak, sürekli ilgi beklemek ve bunu gündemden düşürmemek birbirinizin alanlarını ihlal etmek demektir.  Bu durum sınırlara saygı duymama ve özgürlükleri ihlal etmeyi doğurabilir. 
  10. Aşırı Beklentiye Girmek: Ortak bir yaşama karar verdiğinizde sahip olduğunuz imkan ve özelliklerle ilgili gerçekli olmanız gerekir. Gerçekleştirilmesi mümkün olmayan sözler vermek ilişki içinde sürekli bir hayal kırıklığına sebebiyet verecektir. Bu durumlarda mutsuz ve çatışmanın olduğu bir ilişki dinamiğini yaratabilir. Eşinizden gerçekçi beklentiler beklemeniz ve buna göre davranmanız doğru olandır.

İlişki yürütmek ciddi anlamda emek ve enerji isteyen bir durumdur. Bu yüzden sürekli aynı hayal kırıklıkları yaşayıp hala aynı şeylerde ısrarcı olmak sizleri uzun vadede yıpratacaktır. Partneriniz ile karşılıklı konuşup ilişki dinamik ve beklentileriniz ile ilgili net, samimi ve dürüst adımlar atmanız sağlıklı bir ilişkinin yaşanmasını sağlayacaktır.

Uzman Psikolog Şerivan Demir

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir